QR-kod för ideprenörerna.se

QR-kod, vaddå?? Undrar fortfarande rätt många.

Men du kanske känner igen krumeluren till höger. Eller tillhör den växande skara som sliter fram telefonen för att läsa av den. I det här fallet är den ganska onödig, för den leder till våran webbsida och där är du ju redan… Helt onödig? Nej, för det är ett snabbt sätt att få in bokmärket i telefonen.

Sen finns det en baktanke till. Detta är en rätt smidig plats att ha bilden på så vi slipper leta efter ett original när koden till vår sajt ska tryckas  nånstans.

Vad har man då QR-koder till? Ja ursprungligen i Japan togs den fram för att hålla ordning och reda i fabriker. Den fungerar ungefär som de EAN-koder affärerna scannar i kassan.

Skillnaden är att EAN har 13 ynka siffror, medan QR-koder klarar texter, inklusive webbadresser och även mer avancerade saker som visitkort och SMS (där allt kommer upp i telefonen och du bara behöver klicka SÄND). Dessutom räcker det med ett suddigt streck för att göra EAN-koden oläsbar, medan QR-koden fungerar lite mer som en CD-skiva, dvs tål lite repor men inte hur många som helst…

Vad har man QR-koder till då? Den frågan återstår att besvara. Vi ser i alla fall potentialen och får en nästan obegränsad mängd idéer. Det enda som bromsar just nu är att majoriteten inte använder QR-koder. Men det kan ju ändras… Det var inte så många på Facebook för en stund sen heller.

Smakprov på vad man kan göra: Nytryck av Jorden runt på 80 dagar, fylld med QR-koder.

Innovationsnätverket Idéprenörerna