Vådan av att skriva lite för kreativa patent

Apple har hamnat i lite blåsväder igen, efter påståenden att de har patenterat metoder för att spionera på den som försöker hacka deras prylar (Steve Jobs Is Watching You: Apple Seeking to Patent Spyware).

Jag kunde inte låta bli att kika lite på själva patentet. Det fanns 20 punkter (claims) som beskrev patentet, och alla verkade fokusera på att upptäcka och larma ifall prylen (exempelvis en iPhone) fått fötter — samt olika mer eller mindre kreativa sätt där prylen kan klura ut var den är och vem som stulit den. I en av de 20 punkterna listas ett halvdussin “förbjudna aktiviteter” där även det kontroversiella ordet “jailbreaking”, ingår. (Jailbreaking betyder att man hackar telefonen så det går att ladda ner valfri app och inte bara de som Apple tillåter. Ett kontroversiellt område, där senaste nyheten är att USAs lagstiftare satt ner foten och sagt rakt ut att jailbreaking är inte olagligt i USA.)

Men som sagt; patentet kan läsas som att det handlar om ett slags smart stöldskydd där orden “hacking” och “jailbreaking” råkar smyga sig in ett par ord i ett hörn av Claim 4. Jag känner igen det från mig själv när jag skriver patent. Man vill så gärna få med allt så man inte står där med mardrömsfrågan 10-20 år senare: “om du nu säger att du tänkt ut just det här smarta, varför skrev du inte just det i patentet för då??”

Å andra sidan kan det vara insmuget helt med vilje i hopp om att ingen skulle orka läsa så långt.

Via Lilla Gumman.

Comments are closed.

Innovationsnätverket Idéprenörerna